Australien Kelpie

Australien Kelpie


Ursprung och Historia:


Den i Australien inhemska vallhunden kelpie har först på senare år börjat bli känd och uppskattad utanför sitt hemland, där man kan finna den vallande och vaktande får överallt i fårdistrikten. Hur stor, kelpeistammen i hemlandet är i dag är svårt att säga eftersom långt ifrån alla registreras, men man har uppskattat antalet till omkring 80.000.


Rasens ursprung är ej hundraprocentigt klarlagt, men vad man vet med säkerhet är att ett par släthåriga black& tan vallhundar importerades till Australien från Skottland omkring 1870. En hane ur deras första kull parades sedan med en inhemsk tik av liknande utseende, troligen också fallen efter Skotts importerad s.k. Scotch Dog Collies (ej att förväxla med den collie som visas på utställningar i dag). En tikvalp ur den kullen hamnade hos förvaltaren på en stor fårfarm, Mr King som döpte henne till Kelpie efter modern. Kelpie, som är det gaeliska ordet för vattenande. Namnet var ett vanligt namn då vallhundstikar på den tiden. King´s Kelpie deltog i det första vallhundsprovet 1872 och imponerade stort. Hennes valpar blev mycket efterfrågade och de såldes under beteckningen Kelpie´s Pups (Kelpie valpar), och på så sätt fick rasen sitt namn.


Den första standarden skrevs 1902 och år 1908 deltog nio kelpies på Melbourne Royal Show. Nu gällande standard fastställdes 1981 efter mycket små förändringar.


Australian National Kennel Council (ANKC) vilket är Australiens motsvarighet till

Sv Kennelklubben. Där registreras Australian Kelpie i Australien, vilket också är godkända hundar enligt FCI standard.


De två första kelpiena kom till Sverige 1973 och den första kullen föddes i januari 1974. Australien Kelpie i Norden, finns i ganska stora populationer både i Finland och Danmark. I Norge finns ett fåtal svenskfödda individer, några mycket framgångsrika i bruks och lydnad.


Utseende och karaktär:


Kelpien påminner till utseendet något om schäfer men mindre. Pälsen är vattenavstötande och består av kort rakt täckhår och underull. Mankhöjden för en hane bör vara 46 - 51 cm och för en tik 43 -48 cm. Färgen kan vara helsvart, chokladbrun, röd, red&tan, black&tan, fawn (ljust gulbrun) och rökblå.


Karaktären på en kelpie är en utomordentligt vaken, pigg och synnerligen intelligent hund med ett milt och fogligt lynne och en outtömlig energi, lojalitet och plikttrogenhet. Temperamentet är alltså livligt och detta medför att kelpien kräver en hel del motion. Den är öppen och vänlig men samtidigt ganska självständig, och kan tänka själv och ofta förutse förarens önskemål. Under vallningsarbetet är detta en stor fördel, då den reagerar på djurens rörelser snabbarer än föraren. Den trivs bäst med att följa sin ägare överallt, men kan ligga lugn och tyst om man måste lämna den någon stund. Den är mjuk mot sin förare men inte vek i arbetet. Eftersom den är ganska självständig bör den fostras och tränas redan från tidig ålder så att den inte blir för oberoende och själv tar kommandot. Den är en ras som är rolig att arbeta med och den lämpar sig förutom vallning mycket bra till bruks, agility och lydnad.


Fakta Källa "The Australian Kelpie Handbook" av Norm MacLeod´s

Informationsblad utgivet av Sv Kelpie och Cattle Dog Klubben

Foto M Cypriansen

INFORMATION

Home


Products


Blog

About


Contact